Odpowiedź na interpelację Grzegorza Biernackiego złożoną na XI Sesji Rady Powiatu z dnia 29.11.2003 r.
W odpowiedzi na interpelację zgłoszoną przez Pana Radnego podczas obrad XI Sesji Rady Powiatu we Włocławku w dniu 29 listopada 2003r. dot. sposobu przeprowadzania kontroli przez Powiatowego Inspektora Weterynarii we Włocławku w Pana gospodarstwie, poniżej przekazuję uzyskane wyjaśnienia okoliczności poruszonego problemu. Z informacji uzyskanej od Powiatowego Lekarza Weterynarii we Włocławku wynika, że “zgodnie z art. 31 ust. 1 pkt. 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt rzeźnych i mięsnych oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (tj. z 1999r. Dz. U. Nr 66, poz. 752; Dz.U. z 2001r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350, Nr 129, poz. 1438; z 2002r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003r. Nr 52, poz. 450, Nr 122, poz. 1144, Nr 165, poz. 1590) podmioty podejmujące działalność lub zajmujące się m. in. pozyskiwaniem mleka są obowiązane zapewnić warunki weterynaryjne. Warunki te są określone w Dyrektywie Rady Unii Europejskiej 92/46 przeniesionej do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 lipca 2002r. w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy pozyskiwaniu, przetwórstwie, składowaniu i transporcie mleka oraz przetworów mlecznych (Dz. U. Nr 117, poz. 1011). Zgodnie z ustaleniami załącznika XII B, ust. 1 lit. c “Traktatu akcesyjnego” za mleko nie spełniające wymagań UE uważane jest mleko surowe, które nie spełnia wymogów zawartych w załączniku A, rozdział IV, część A, ust. 1 do Dyrektywy Rady UE 92/46 lub, które pochodzi z gospodarstw mleczarskich, które nie spełniają wymogów załącznika A, rozdział II do tej dyrektywy. Zakłady mleczarskie, które spełniają warunki zawarte w Dyrektywie Rady 92/46, za wyjątkiem przedsiębiorstw, które uzyskały czasowe odstępstwo na segregację mleka, będą mogły przetwarzać wyłącznie mleko surowe spełniające wymagania UE, chyba, że mleko nie spełniające wymagań dotyczących ogólnej liczby drobnoustrojów oraz komórek somatycznych w 1 ml, zgodnie z art. 8 Dyrektywy Rady UE 92/46 będzie przeznaczone na produkcję serów dojrzewających minimum 60 dni. Celem ujednolicenia zasad postępowania służby weterynaryjnej w odniesieniu do gospodarstw zajmujących się pozyskiwaniem mleka surowego do skupu Główny Lekarz Weterynarii opracował w marcu 2003r. wzór listy kontrolnej SPIWet-16/ml/PL ( gospodarstwo), a następnie do inspektorów weterynarii została przesłana Instrukcja Głównego Lekarza Weterynarii Nr GIWhing. 501/3/2003 z dnia 12 listopada 2003r. w sprawie postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej w stosunku do gospodarstw produkujących mleko surowe w celu wprowadzenia na rynek do produkcji przetworów mlecznych do konsumpcji przez ludzi. Powiatowy Inspektorat Weterynarii powinien skontrolować rocznie 30% producentów mleka surowego prowadzących działalność (siedziba stada) na terenie objętym właściwością terytorialną, które nie złożyły wniosków o okresy przejściowe. Kontrole przeprowadzane są w oparciu o protokół SPIWet. W protokole SPIWet są opisywane wyłącznie niezgodności zaznaczone w kolumnach, nie ma tam zaleceń. Gospodarstwom spełniającym wymagania zawarte w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 lipca 2002r. (Dz.U. Nr 117, poz. 1011), na żądanie właściciela lub kierującego gospodarstwem, wydawana jest decyzja o spełnieniu wymagań weterynaryjnych. Do końca listopada 2003r. na terenie objętym działaniem Powiatowego Inspektoratu Weterynarii we Włocławku zostało wydanych 87 potwierdzeń spełnienia warunków weterynaryjnych przez gospodarstwa produkujące mleko surowe do skupu. W przypadku stwierdzenia uchybień w kontrolowanych gospodarstwach powiatowy lekarz weterynarii, zgodnie z art. 31 b ustawy z dnia 24 kwietnia 1997r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej(tj. z 1999 r. Dz. U. Nr 66, poz. 752 z późniejszymi zmianami) wydaje decyzje, w której terminy usunięcia uchybień nie powinny być dłuższe niż 3 miesiące. Jak z powyższego wynika zadaniem inspekcji weterynaryjnej jest kontrola stanu faktycznego i egzekwowanie spełnienia wymagań weterynaryjnych przez podmioty zajmujące się między innymi produkcją mleka surowego do skupu. Wykonanie zgodnie z obowiązującymi przepisami należy do podmiotu. Jak dotychczas nikomu nie odmówiono kontroli, przy której udzielano wskazówek, rad. Nie wydano również decyzji przymuszających usunięcie uchybień. Mimo trudności finansowej inspektorzy dojeżdżali do gospodarstw w jak najkrótszym czasie, często nawet kilkukrotnie. W dniu 28 października 2003r. w gospodarstwie Pana Grzegorza Biernackiego została przeprowadzona kontrola w oparciu o SPIWet - 16/ml/PL. W 11 punktach stwierdzono odstępstwa od rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 lipca 2002r. w sprawie szczegółowych warunkach weterynaryjnych wymaganych przy pozyskiwaniu, przetwórstwie, składowaniu i transporcie mleka oraz przetworów mlecznych (Dz. U. Nr 117, poz. 1011), co znalazło odzwierciedlenie w opisie niezgodności. Pod koniec listopada Pan Grzegorz Biernacki przyjechał do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii we Włocławku stwierdzając, że spełnił wszystkie wymogi. Zostało ustalone, że dnia 25 listopada 2003r. około godziny 1230 przyjedzie po powiatowego inspektora weterynaryjnego i zabierze na kontrolę swojego gospodarstwa. Po przybyciu w dniu 25.11.2003r. stwierdził, że jeszcze nie spełnia wszystkich wymogów ( między innymi nie wszystkie osoby dojące posiadają zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia, a zbiornik nie jest jeszcze umieszczony w pomieszczeniu spełniającym wymagania weterynaryjne). Wobec powyższego inspektor odmówiła wyjazdu na kontrolę. Brak byłoby podstaw do wydania decyzji o spełnieniu warunków weterynaryjnych. W dniu 27.11.2003r. telefonicznie zostało zgłoszone ponownie gospodarstwo Pana Grzegorza Biernackiego do kontroli. Kontrola odbyła się w dniu 28 listopada 2003r. o godz. 1245. W trakcie kontroli zostały stwierdzone odstępstwa dotyczące 3 punktów. Nie było również woli usunięcia tych uchybień w trakcie kontroli. Przebieg kontroli w relacji inspektora różni się od relacji gospodarza, który przyszedł dopiero po kontroli (w trakcie spisywania protokołu). Została przygotowana decyzja usunięcia uchybień. W międzyczasie Pan Biernacki przyjechał do Powiatowego Lekarza Weterynarii we Włocławku stwierdzając, że usunął uchybienia stwierdzone podczas poprzedniej kontroli. Ustalono, że odbędzie się jeszcze jedna kontrola i w wyniku tej kontroli zostanie dopiero wydana decyzja. Ostatnia kontrola została przeprowadzona w dniu 2 grudnia 2003r. i zakończona decyzją Powiatowego Lekarza Weterynarii we Włocławku o spełnieniu warunków weterynaryjnych dla gospodarstwa produkującego mleko surowe do skup.
Starosta Włocławski Piotr Stanny
Wytworzył: Piotr Stanny (18 grudnia 2003)
Opublikował: Bogdan Nowicki (4 maja 2004, 18:53:42)
Ostatnia zmiana: brak zmian
Liczba odsłon: 2350