Strona główna > Uchwały > Rady Powiatu > 2014 |
Uchwała nr II/29/14
Rady Powiatu
z dnia 19 grudnia 2014
w sprawie wysokości diet oraz zasad ich kształtowania.
Na podstawie art. 21 ust. 4 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 roku o samorządzie powiatowym (Dz. U. z 2013 r., poz. 595 z późn. zm.[1]), uchwala się, co następuje:
§ 1. Ilekroć w niniejszej uchwale jest mowa o podstawowej wysokości diety - należy przez to rozumieć 85% maksymalnej wysokości diety, przysługującej radnemu w ciągu miesiąca, ustalonej na podstawie art. 21 ust. 5 ustawy, o której mowa we wstępie.
§ 2.1. Radnemu, w zależności od pełnionej w Radzie Powiatu funkcji przysługuje dieta w wysokości:
1) Przewodniczącemu Rady - 100% podstawowej wysokości diety;
2) Radnemu pełniącemu funkcję członka Zarządu Powiatu - 93% podstawowej wysokości diety;
3) Wiceprzewodniczącemu Rady - 93% podstawowej wysokości diety;
4) Przewodniczącemu stałej komisji rady - 85% podstawowej wysokości diety;
5) Wiceprzewodniczącemu stałej komisji rady - 75% podstawowej wysokości diety;
6) Radnemu – 65 % podstawowej wysokości diety.
2. Radny otrzymuje dietę w wysokości określonej w ust. 1 raz w miesiącu i tylko z jednego tytułu, niezależnie od ilości odbytych sesji Rady Powiatu, posiedzeń komisji stałych i posiedzeń Zarządu Powiatu bądź innych obowiązków radnego, z zastrzeżeniem ust. 4 i 5.
3. Radny, który nie wyraził akcesu do pracy w stałej komisji rady, zachowuje prawo do diety, o której mowa w ust. 1 pkt 6, pomniejszonej o 50% jej wysokości.
4. Za nieusprawiedliwioną nieobecność radnego w pracach organów powiatu dokonuje się potrąceń, od ustalonej w ust. 1 wysokości diety, według następujących zasad:
1) za nieusprawiedliwioną nieobecność na sesji Rady Powiatu dokonuje się potrącenia 50% diety;
2) za nieusprawiedliwioną nieobecność na posiedzeniu Zarządu Powiatu dokonuje się potrącenia 25% diety;
3) za nieusprawiedliwioną nieobecność na posiedzeniu stałej komisji dokonuje się potrącenia 40% diety.
5. Za usprawiedliwioną nieobecność radnego w pracach organów Powiatu, radny otrzymuje dietę według następujących zasad:
1) za usprawiedliwioną nieobecność uznaje się usprawiedliwienie radnego potwierdzone zaświadczeniem lekarskim, delegacją służbową lub oświadczeniem, o którym mowa w punkcie 2, zwanymi dalej „usprawiedliwieniami”;
2) w przypadkach uznanych przez radnego za szczególne, nie częściej jednak niż dwa razy w roku kalendarzowym, radny może usprawiedliwić swoją nieobecność w pracach organów powiatu składając usprawiedliwienie w formie pisemnego oświadczenia, określając przyczynę tej nieobecności;
3) za każdą nieobecność usprawiedliwioną na sesji Rady Powiatu, posiedzeniu stałej komisji rady i posiedzeniu zarządu powiatu dokonuje się potrącenia 10% diety;
4) warunkiem uznania nieobecności radnego za usprawiedliwioną jest dostarczenie Przewodniczącemu Rady, w terminie 3 dni licząc od daty nieobecności radnego na posiedzeniu rady powiatu, stałej komisji rady lub zarządu powiatu, usprawiedliwienia.
6. Nie dokonuje się potrąceń określonych w § 2 ust. 4 w przypadku zawiadomienia o posiedzeniach Zarządu Powiatu zwołanych w trybie § 78 ust. 6 Statutu Powiatu Włocławskiego i Sesji Rady Powiatu zwołanych w trybie art. 15 ust. 7 ustawy o samorządzie powiatowym.
§ 3. Traci moc uchwała Nr II/35/10 Rady Powiatu we Włocławku z dnia 22 grudnia 2010 roku w sprawie wysokości diet oraz zasad ich kształtowania.
§ 4. Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Powiatu.
§ 5. Uchwała wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2015 r.
Przewodniczący Rady
Stanisław Budzyński
Stanisław Budzyński
[1] Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2013 r, poz. 645, z 2014r. poz. 379 i 1072.
Uchwała nie podlega publikacji w Dzienniku Urzędowym Województwa
Opublikował: Katarzyna Dąbrowska - Czerwińska (29 grudnia 2014, 09:09:07)
Ostatnia zmiana: brak zmian
Liczba odsłon: 485